Forum Femini Mystique Strona Główna

 Sałatkowo

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Ominka
Administrator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock

PostWysłany: Pon 21:43, 20 Lis 2006    Temat postu: Sałatkowo

Potrzebuje przepisow na salatki
Konkretnie to interesowalyby mnie roznosci z kurczakiem, ale wszelkie inne tez mile widziane
Ja jutro wyciagne od mamy i wkleje przepis na pyszniasta salatke z wedzonej makreli - palce lizac, tania i prosta Smile
Bede bardzo wdzieczna za przepisy na pyszne i kolorowe salatki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
betinka




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BYTOM

PostWysłany: Wto 11:51, 21 Lis 2006    Temat postu:

żółta salatka

2 piersi z kurczaka,
puszka kukurdzy,
torebka (125g) ryżu (najlepiej Uncle Ben's ponieważ jest najbardziej sypki po ugotowaniu),
5 dkg sera żołtego (najsmaczniejszego Waszym zdaniem Wink)
poł puszki ananasa,

curry, sol, pieprz, majonez, musztarda

Piersi z kurczaka umyć, usunąć nadmiar tłuszczu, pokroić na 3-4 kawałki i posypać curry (tak, żeby mięso nabrało żołtego koloru). Usmażyć na patelni. Ostudzić. Pokroić w kostkę (wielkość według upodobań).
Do miseczki wrzucić pokrojone mięso, kukurdzę, ugotowany ryż, ananasa i ser pokrojone w kostkę, 2-3 łyżki majonezu (na oko), łyżeczkę musztardy, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zajadać. Smile

chrupiacy kurczak

2 piersi z kurczaka (2 połówki) lub dwa wędzone udka
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerownej
1 papryka
3-4 połówki brzoskwiń z puszki
4-5 łodyg selera naciowego
100 g orzechów włoskich
garść słonecznika
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego pikantnego
2 łyzeczki curry

Mięso z kurczaka (z piersi) usmażyć na tłuszczu lub ugotować (wywar wykorzystać na zupę).Wystudzić. Pokroić w kostkę.
Brzoskwinie, paprykę, seler pokroić w kostkę, orzechy podrobić (chyba, ze ktoś lubi takie duże).
Dodać kukurydzę, opłukaną fasolę, słonecznik. Posolić, popieprzyć.
Przygotować sos: wymieszać jogurt z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, curry. Zalać sałatkę. Wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.

pysznotka

5 filetów z kurczaka pojedyńczych
2 cebule
5 ogórków konserwowych
kapusta pekińska
vegeta
przyprawa kebab-gyros
Duża puszka kukurydzy
duży majonez
keczup pikantny
czosnek

Kurczaka pokroić na małe paski lub kostkę, obtoczyć w przyprawie kebab-gyros firmy Prymat-najlepsza, całe opakowanie (ponieważ ciężko ją dostać jakakolwiek przyprawa do kebaba), usmażyć najlepiej dzień przed . Kurczak musi być zimny. Do majonezu dodać keczup + 2 ząbki czosnku starte, keczup jak kto lubi. Cebulę i ogórki konserwowe pokroić w malutkie, naprawdę malutkie kosteczki( nie mieszać razem). Kapustę pekińską posiekać drobno i przypruszyć vegetą.
Warstwy sałatki:
1. 1/2 porcji zimnego wczesniej usmażonego kurczaka
2.cebula
3.kukurydza
4. 1/2 sosu majonezowego tylko wyłożyć na te warstwy - nie mieszać
5. Ogórki konserwowe
6.pozostały sos majonezowy
7. pozostały kurczak
8. kapusta pekińska

Najlepiej to robić w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Sałatka pyszna, troszkę peracochłonna. Wszyscy ją zajadaja na różnych imprezach, znika pierwsza ze stołu Wink


tradycyjna

1/2 kg piersi z kurczaka
2 nieduże lub 1 bardzo duża kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1-2 ząbki czosnku
1 mała puszka kukurydzy
przyprawa do kurczaka
200-300g majonezu

Piersi pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka (ok.2 łyżeczki).Następnie dokładnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju.W tym czasie poszatkować kapustę pekińską.Dodać do niej wyciśnięty czosnek,pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę.Do tego wszystkiego dodajemy kurczaka wraz z olejem z patelni.(można odczekać aż ostygnie bądź podawać na ciepło).Na samym końcu dodajemy majonez.Wszystko dokładnie wymieszać i podawać!
Tylko uwaga: Polecam podwojenie proporcji,bo ta sałatka naprawdę szybko znika!!!

Według smaku i gustu można doprawić solą ale ja już tego nie robię, ponieważ przyprawa do kurczaka nadaje wystarczający smak tej potrwie Smile

lekka salatka

2 woreczki ryzu, 1 peczek koperku, 2 filety z piersi kurczaka, majonez light, sol i pieprz do smaku

Kurczaka ugotowac,pokroic w kostke.Ryz ugotowac,aby nie byl zbyt miekki.Wystudzic ryz i mieso.Pozniej polaczyc ryz i pokrojonego kurczaka.Majonaz dac jak kto lubi , albo duzo albo malo,do majonezu dodac pokrojony koperek oraz soi i pieprz do smaku.Wszystko wymieszac razem i salatka gotowa, mozna wstawic na troche do lodowki i schlodzic jest jeszcze lepsza.


przepisy na salatki z dodatkiem kurczaka mam ich mnóstwo wybralam te które najbardziej smakują moim goscią Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ominka
Administrator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock

PostWysłany: Wto 17:05, 21 Lis 2006    Temat postu:

Dobra, mam salatke z wedzonej makreli. Uwaga

Ptrzeba:
1 makrela wedzona bardziej duza niz srednia, ale nie oromniasta
5 bardziej srednich niz malych ogorkow konserwowych (kiszone tez moga byc)
puszka kukurydzy (wylac zalewe)
pol sloika sosu majonezowego (majonez bez cholesterolu)

Makrele wydlubac ze skorki i rozgniesc widelcem - wybrac osci, jesli sa. wsypac kukurydze do miski, do niej pokrojone w kostke (drobna dosyc) ogorki, na to makrele i majonez - wynmieszac. Mozna wsunac sama, a mozna posmarowac nia chleb. PYCHA

PS. Betinka, dzieki za salatki z kurczaka. Moj facet bedzie Ci bardzo wdzieczny Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
betinka




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BYTOM

PostWysłany: Wto 19:41, 21 Lis 2006    Temat postu:

ominka prosze kolejne przepisy Razz

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym
Sałatka:
-1 duży słoik pieczarek marynowanych (lub dwa małe)
-1 puszka kukurydzy
-papryka słodka czerwona
-kapusta pekińska
-cebula
-kilka korniszonów (ogórki konserwowe)
-1 duża pierś z kurczaka (taka cała podwojna, czyli tak jakby 2 filety)
-przyprawa do kebaba lub kurczaka.
- ryż biały łuskany (1 lub 2 torebki, jak sie zrobi z 2 to poprostu bedzie wiecej sałątki a na smak nie ma to wiekszego wplywu)


Sos:
-duzy słoik majonezu
-mała śmietana
-czosnek
- keczup, musztarda i przyprawy do smaku (sol pieprz cukier)

Przygotowac duża miske do której wrzucic kukurydze, pieczarki pokroić na połowki lub ćwiartki (zalezy od ich wielkosci), ogorki i papryke w kosteczke i dorzucic do reszty.
Ugotowac ryż na sypko, w tym czasie piersi z kurczaka oczyscic pokroic w kostke i smazyc na patelni, gdy woda z mięsa odparuje dodac przyprawy do kebaba, (przyprawy nie załowac, wsypac poł a nawet 2/3 opakowania). Gdy ryż sie ugotuje,odcedzic go, oplukac na sitku i dorzucic do usmazonych piersi, mieszac wszystko razem na patelni na malym ogniu, mozna dosypac jeszcze torche przyprawy tsak aby calos miala zloscisty kolor i nabrala smaku. gdy wszystko sie ladnie zmiesza to wylaczyc gaz i zostawic to jeszcze na patelni, zeby soba przeszlo.

Kapuste pekinska umyc i pokroic, ten bialy srodek na dorbne kosteczki, a liscie mozna porwac i dodac do reszty ( jak sie ta kapuste kroi i wrzuca to miski to sie wydaje, ze nic innego tam nie ma tylko sama pekinska, ale gdy sie doda sosu to to sie zmienia, wiec sie nie bac i wrzucic cała)
cebulke pokrooic oczywiscie w kostke i dodac do reszty surową( jak ktos nie lubi to cebula nie jest koneiczna)

Sosu trzeba zrobic bardzo duzo, wiecej niz 0,5 litra. ja zazwyczaj robie niecaly litr.
A to bardzo proste. majonez i smietane wymieszac tak, zeby sos byl bardzo gesty, dodac troche keczupu i musztrady (wiecej keczupu ) przyprawic i przez praskew wycisnac czosnek 1 lub 2 zabki zalezy kto ile lubi.

teraz do miski wrzucic ryz z kurczakiem wymieszac wszystkkoi razem i dodac sosu, mieszajac.

ta salatka im dluzej stoi tym jest lepsza

super salatka imprezowa

* woreczek ryżu
* kostka bulionowa
*pierś (lub dwie) z kurczaka
*kwaskowaty ananas (w soku wlasnym a nie w syropie!)
*curry
*czerwona papryka(w proszku), chili, sól
*majonez -można zastąpić jogurtem naturalnym
*ewentualnie orzechy
*łyżka oleju (najlepiej z oliwek)

zacznijmy od kurczaka, kroimy w małe kawałki, jak najmniejsze, wrzucamy na patelnię.obsmażamy, dodajemy część curry, pod koniec solimy żeby mięso nie zrobiło się twarde.dodajemy paprykę i próbujemy smaku. Usmażone mięsko (ale nie zbrązowałe!) odstawiamy na bok, w miare potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Teraz ryzyk : wrzucamy suchy ryż na patelnię z łyżką oleju - podsmazamy aby stał się jasnobrązowy - trzeba go bardzo intensywnie mieszać aby się nie przypalił.Dorzucamy kostkę bulionową i zalewamy wodą, mieszamy aż kostka się rozpusci.Następnie zmniejszamy gaz i czekamy aż ryż zmięknie - pod wpływem napęcznienia, a nie gotowania Smile .pozostaje połączyć ryż z kurczakiem, dodać 2 łyżki majonezu, odsączone kawałki ananasa i ewentualnie orzechy.Sałatkę można spożyć na ciepło, polecam ją bardzo, bo jest przepyszna i w sam raz na IMPREZKĘ! (można jej użyć równiez na chleb, równie smaczna jako pasta!)

Sałatka kurczakowo-cebulkowa

* 1 duża podwójna pierś z kurczaka;
* puszka kukurydzy konserwowej;
* słoiczek cebulki marynowanej perłowej;
* 3-4 ogórki kiszone;
* 3 jajka;
* 1 duży por;
* sos cebulowy do sałatek Knorr (w proszku);
* sól, pieprz, majonez, śmietana


Pierś ugotować w wodzie z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki Vegety. Jajka ugotować na twardo. Pokroić drobniutko mięso, jajka, ogórki i pora (tylko biała część), wymieszać i oprószyć szczyptą soli.

Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz odsączone i pokrojone w drobną kostkę cebulki. Zrobić sos: wymieszać majonez (mały słoiczek) z sosem cebulowym oraz łyżką śmietany. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, błyskawicznie znika ze stołu, najlepsza następnego dnia po przygotowaniu (kiedy wszystkie składniki się przegryzą).
SMACZNEGO !!

a la gyros

* 0,5 kg piersi z kurczaka
* 4 cebule pokrojone w krążki
* 1 puszka kukurydzy
* 1 mała kapusta pekińska
* 4-5 ogórków konserwowych w kostkę
* 3 łyżki czubate przyprawy gyros
* keczup majonez

Piersi pokroić w kostkę, podsmażyć z gyrosem .Przełożyć do salaterki.Dodać wszystkie pozostałe składniki.Wymieszać. Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marakesz




Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z morskiej krainy ;)

PostWysłany: Wto 23:30, 21 Lis 2006    Temat postu:

Sałatka z kurczakiem na słodko

2 piersi z kurczaka (tzw. serduszko)
20 dag żółtego sera
puszka ananasa
puszka kukurydzy
1 duże jabłko
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
majonez

Piersi z kurczaka ugotować i ostudzić, następnie pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananas pokroić w kostkę.

Wszystko przełożyć do miski, dodać kukurydzę, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie.

Dodać majonez i wszystko wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beth




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wołów/Częstochowa

PostWysłany: Pią 21:08, 01 Gru 2006    Temat postu:

Prościuch z kurczaka wędzonego:
na dwie osoby:
1 udo z kurczaka
1 woreczek ryżu (fajnie wygląda ten z domieszką dzikiego)
parę plastrów ananasa
majonez, cary, sól,pieprz (do smaku)
można dodać np. mieszanki meksykańskiej (groszek, kukurydza, papryka)

wsztstko miąchamy, odstawiamy żeby sie przegryzło i wcinamy Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosiek




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Police

PostWysłany: Pią 11:04, 15 Gru 2006    Temat postu:

Sycąca sałatka z kurczakiem

Porcja dla 4 osób:
400g gotowanego mięsa z kurczaka
1 duża cebula (ja używam czerwonej)
250g winogron
200g lodowej sałaty
1 zielony ogórek
4 pomidory
2 łyżki octu
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki posiekanego koperku
50g słoniny (a tego nie dodaję wcale Smile )

Sposób przygotowania:
1. Ugotowane mięso pokroić na kawałki. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Winogrona opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki. Oczyszczoną sałatę opłukać i osączyć.
2. Opłukany ogórek zetrzeć na tarce (ja kroję w cieniutkie plasterki), a opłukane pomidory pokroić na kawałki. Pomidory i ogórek przełożyć do miski, posolić i przyprawić pieprzem. Na nich ułożyć cebulę i winogrona, a na wierzchu sałatę.
3. Sałatkę pokropić octem i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mięso, paprykę oraz koperek i dokładnie wymieszać.
4. Słoninę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na dużym ogniu i usmażoną posypać sałatkę.

Dodatki:
Bułka francuska z masłem. Chrupki chleb z masłem lub masłem ziołowym.

[link widoczny dla zalogowanych]

A druga zdecydowanie mniej pracochłonna Smile

1 ugotowany filet
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 słoik selera
majonez

Kurczaka i ananasa pokroić. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe Smile

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Pią 11:12, 15 Gru 2006    Temat postu:

uwielbiam gotowac ale salatek nie umiem wogole robic,tylko balkanska i z tunczyka taka meska w 1min hehe

tynczykowa:
puszka tunczyka
puszka kukurydzy
4lyzki majonezu
wymieszac zjesc , czasami dodaje orzeszki ziemne i worek ryzu,wchodzi

balkanska:
czerwona cebula
salata lodowa
oliwki czarne
pikantna feta
pomidor twardszy
oliwa
przyprawy ostre
wszystko pokroic wymieszac skropc oliwa i doprawic , czesto w pizzeriach takie podaja ,ja zawsze jak jem kotleciki sojowe to robie ta salatke i bagietkie , enjoi!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ajciunia




Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 234
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Będzin

PostWysłany: Pią 15:03, 15 Gru 2006    Temat postu:

Pani Mafia napisał:

tynczykowa:
puszka tunczyka
puszka kukurydzy
4lyzki majonezu
wymieszac zjesc , czasami dodaje orzeszki ziemne i worek ryzu,wchodzi

robie podobną, tylko ilośc skłądników zwiększa się o jajka i ser żółty starty na tarce Very Happy i robie ją zawsze warstwowo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beth




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wołów/Częstochowa

PostWysłany: Pią 17:08, 15 Gru 2006    Temat postu:

Pani Mafia napisał:

tynczykowa:
puszka tunczyka
puszka kukurydzy
4lyzki majonezu
wymieszac zjesc , czasami dodaje orzeszki ziemne i worek ryzu,wchodzi!


robie podobnie, ale dodaję zamiast samej kukurydzy mieszankę meksykańską i ogórka kiszonego albo konserwowego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Femini Mystique Strona Główna -> Książka kucharska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin