Forum Femini Mystique Strona Główna

 Proste sposoby na piersi z kury

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Śro 21:41, 06 Gru 2006    Temat postu: Proste sposoby na piersi z kury

prosze o dawanie tutaj krotkich patentow,ja jako zagorzaly kurozerca odwiedzam czesto ma swiatynie kfc... tam doznaje nirvany i nekam swoje podniebienie ostrymi skrzydelkami z sosem slodkokwasnym albo czosnkowym , przegryzajac genialna cienka frytka
w domu czasem biore piers podwojna z kury , tne na srednia kostke 2x1cm , jajka rozbijam dodaje soli ,papryki ,pieprzu i curry odrobine i do bulki tartej dodaje pol na pol platki kukurydziane zmielone przez sekunde (zeby nie byly za drobne) w blenderze, kawali maczam w jajku z przyprawami ,i w tej mieszace bulkowoplatkowej,smaczne jest tylko trzeba uwazac na dlugosc smazenia,platki latwo przypalic ,marna podroba ale smakuje lepiej niz zwykle z bulka , dawajcie tu swoje blyskawiczne patenty na piersi z kury ,sosy panierki , albo latwe slataki np z makaronem i piersia smazona itp itd ,szybko latwo smacznie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lynka




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mazury

PostWysłany: Czw 13:36, 07 Gru 2006    Temat postu:

W sumie to nie piersi, tylko skrzydełka - na słodko, mniam, kocham je Razz Zdobędę przepis od mamuśki to wrzucę tutaj Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Pią 9:13, 15 Gru 2006    Temat postu:

moze nie piersi ale nozki lub skrzydelka ,raz tak zrobilem i babka byla zachwycona , nozki weldug uznania smarujemy lekko olejem lub oliwa ,nastepnie sypiemy sola pieprzem vegetta papryka slodka ostra ziola do drobiu i czym tam jeszcze chcemy , sekret tkwi w tym ze do piekarnika stawiamy na srodku kratke na nia kladziemy kure, na samym dole (podloga piekarnika) stawiamy brytwanke i z 1cm wody , w ten sposob nie kapie na blach i sie nie przypala tluszcz , plus parujaca woda powoduje ze mieso nie jest suche , takze jest w srodku mokre a na zewnatrz chrupiace ,aha ! no i wlaczamy piekarnik na 200 i termoobieg (dla niezorientowanych wiatraczek na pokretle) wlasnie ta dmuchawa powoduje ze jest taki fajny ,jako dodatek wziolem kromki chleba , kawalek miekkiego masla ,do masla wycisnolem czosnek plus troche soli,mozna jakies ziola ,nasmarowac kromki po wyjeciu kury na chwile do piekarnika niech sie zrumienia , nogi z grzankami , proste ale na pyszne , enjoi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
betinka




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BYTOM

PostWysłany: Pią 11:17, 15 Gru 2006    Temat postu:

kilka sprawdzonych przepisów Very Happy

2 filety z kurczaka
płatki kukurydziane (corn flakes jakiekolwiek,najzwyklejsze)
musztarda
olej do smażenia
Filety kroimy na mniejsze kawałki takie mniej więcej 3 na 3. Marynujemy je w musztardzie przez ok.2 lub 3 godziny,żeby przeszły musztardą.
Po tym czasie panierujemy je w rozdrobnionych płatkach (ja je ucieram w rękach,byle nie przypominały mączki kukurydzianej) i smażymy na oleju. Można smażyc na głębokim, ale ja smażę na patelni tylko leję troszkę więcej oleju.

Odsączamy na ręczniku kuchennym i voila!! Pycha. Są chrupiące na zewnątrz a bardzo soczyste w środku dzięki musztardzie.

Można użyc musztardy Ognistej z Kamisa np.Będą miały nieco ostrzejszy smak.




190 g maki wymieszanej z lyzeczka proszku do pieczenia
65 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka soli ziolowe
1 lyzeczka papryki w proszku
0,5 lyzeczki sody
0,5 paczki sosu do salatek wloskiego (w proszku)
0,5 paczki zupy cebulowej z paczki
1 lyzeczka cukru
1 szklanka pokruszonych platkow kukurydzianych
1 jajko, roztrzepane
25 ml zimnej wody
1 kurczak (ok. 2 kg), podzelonego na kawalki
tluszcz do smazenia


1. Wszystkie skladniki wymieszac w duzej. Masa bedzie papkowata, ale za to przyklei sie do kurczaka.

2. Tluszcz rozgrzac w garnu lub frytownicy.

3. Kawalki kurczaka pozbawic skory i obtoczyc w plynnej panierce.

4. Smazyc we frytownicy przez kilka minut. Odsaczyc z nadmiaru tluszczu.



4 nogi kurczka ( bez skóry ), 6 łyżek stołowych maki, 2 łyżki stołowe zmielonej papryki, sól, pieprz, 2 duże jaja, 100 gram bułki tartej, 100 gram masła, 6 łyżek oliwy.

Podzielić nogi kurczaka na udka i nóżki. Do dużego naczynia wsypać mąke i paprykę, przyprawić sola i pieprzem. Rozbite jaja wlać do nastepnej miski i rozbełtać. Do następnej miski wsypac bułke tartą. Porcje kurczaka obtoczyć w mące, następnie w jajku po czym w bułce tartej. Na dużej patelni roztopic masło z oliwą , zacznij smarzyc kurczaka gdy utworzy się pianka. Porcje kurczaka smażyć po obu stranach do zrumienienia. Nie dopuscić by bułka tarta sie przypaliła. Zdjąc porcej kurczaka z patelni. Rozgrzać piekarnik dom 200 stopni. Kurczaka przełożyc do naczynia żaroodpornego i zapiekac przez około 40 minut. Po upieczeniu podawac na zimno.


12 skrzydełek z kurczaka
sól, pieprz, pieprz cayenne
sos:
poł szklanki ketchupu z chili (lub innego pikantnego)
4 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
duża szczypta soli
2-3 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka przyprawy "5 smaków" (nie przecholowac bo bardzo aromatyczna) skrzydełka mocno natrzeć solą (można vegetą jeśli ktoś woli), pieprzem i pieprzem cayenne- odstawić aby się przegryzło.
sos: czosnek przecisnąć lub drobniutko posiekac i utrzec z solą. Ketchup, miód, utarty z solą czosnek, przyprawę "5 smaków" i sos sojowy wymieszac na gładką masę, doprawić pieprzem cayenne (ma być mocno pikantne).

Skrzydełka podpiec na grillu (w piekarniku), gdy są na wpół upieczone zacząć smarować sosem i dopiekać do miękkości często smarując aby sos zapiekał się warstwami tworząc glazurę. Pilnować, żeby się nie spaliły!!! zwłaszcza na grillu, bo miód się karmelizuje, więc muszą być robione na samym żarze.

smacznego!!!


-ok 1,5 kg kurczaka
-ok 1 kg cebuli
-8-9 ząbków czosnku
-szczypta ostrej papryki
-szczypta pieprzu
-szczypta soli
- puszka jasnego piwa



-kurczaka umyć , natrzeć papryką , pieprzem i solą
-odstawić na ok 2 godz
-potem kurczaka obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony ( najlepiej w dużym garnku )
-cebulę obrać i pokroić w talarki
-czosnek obrać i drobno pokroić
-czosnek i cebulę dodać do kurczaka
-wlać piwo i ok 1/2 l wrzącej wody
-dusić pod przykryciem ok 1 godz , podczas duszenia co jakiś czas przekręcać kurczaka
-można go podać do frytek lub ryżu , złamać smak surówką z białej kapusty



Kurczak
Piwo lub wino
przyprawy

Uprzednio przyprawionego kurczaka nadziewamy na szyjkę butelki (najlepsza od piwa) wcześniej nalewając do butelki piwo lub wino.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy do brązowej skórki.

Kurczak jest soczysty i przepyszny.O niebo lepszy niz z rożna.

Butelka napełniona do połowy.W trakcie pieczenia polewamy blachę co jakiś czas piwem lub winem.
Czas ok.2 godzin.

(Ja zawsze robię kurczaka 2kg.)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Pią 11:25, 15 Gru 2006    Temat postu:

na butelce dobry trik ,jak mi ktos o tym powiedzial dawno temu to przez rok bedac u ojca na weekendy jedlismy kure na butli haha

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
betinka




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BYTOM

PostWysłany: Pią 11:30, 15 Gru 2006    Temat postu:

skąs to znam tato co jest w domu to chce tak wogóle on kocha cycki lub udka z kurczaka i to moze jesc non stop wiec u mnie w domu drób drób i jeszcze raz drób :wink: ja miesa nie jadam (choc od pewnego czasu zaczelam probowac i o dziwo zasmakowalo troche) wiec czy smakuje czy nie wiem po tym ze prosi o dokladke Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beth




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wołów/Częstochowa

PostWysłany: Nie 23:59, 21 Sty 2007    Temat postu:

zgadzam się kurczaczek w takiej postaci jest 100% razy lepszy niż pieczony nie wiadomo w jakich marynatach...
jest jeszcze jeden spsób na soczystego kurczaka - pieczenie w soli (sybiemy sól, kładziemy kuraka zasypujemy na max solą) jadłam takie mięsiwo, ale nigdy nie robiłam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Femini Mystique Strona Główna -> Książka kucharska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin