Forum Femini Mystique Strona Główna

 Potrawy Wigilijne

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Gosiek




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Police

PostWysłany: Pią 15:30, 15 Gru 2006    Temat postu: Potrawy Wigilijne

Chętnie spróbowałabym jakichś nowych dań na Wigilii. Wpisujcie Wasze przepisy Smile

Ryba po żydowsku

20-30 dkg ryby bez ości

3 marchewki
2 pietruszki
seler
por ---> wszystkie warzywa ugotować w dobrze osolonej wodzie

3 jajka na twardo
2 cebule ---> usmażyć na oleju pokrojoną w kostkę


Warzywa pokroić w kostkę. Rybę smażyć około 5 minut, a następnie gotować 10 minut w wywarze po warzywach.
Następnie układać warstwami:
1 - ryba
2 - cebula
3 - warzywa

Na wierzchu warstwa majonezu.

Smacznego! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Pią 19:05, 15 Gru 2006    Temat postu:

hmmm moze nie przepis ale napisze jak u mnie sie je na swieta , po pierwsze zawsze oplatek ,potem barsz z uszkami , potem pierogi z kapusta (te na swieta sa zupelnie inne niz na codzien ) nastepnie groch duzy jasiek ze sliwkami w takim sosie jakims nie przepadam za tym ,i groch (maly) z kapusta to uwielbiam , smakuje jak kapusta zasmazana z grochem kwasne pycha, potem z reguly podaje sie malolata makaron z makiem chociaz dawno tego nie bylo a szkoda a starszym karpia ktorego nie lubie bo jest tlusty i wali mulem , na koncu ciasta i jakies whiskey tak przewaznie wyglada posilek u mnie ,pozniej wszyscy ida na pasterke albo zalewaja palke w domu a ja ide do jedynej knajpy u mnie w miescie ktora jest otwarta od 22 w wigilie i to jest najpiekniejszy wieczor roku na ktory czekam bo spotykaja sie wszyscy znajomi i przyjaciele od ur 1980-1986 i jest naprawde nadzwyczajnie ,nigdzie nie ma takiego klimatu , pozdrawiam i zycze udanych swiat oczywiscie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beth




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wołów/Częstochowa

PostWysłany: Pią 21:49, 15 Gru 2006    Temat postu:

Pani Mafia napisał:
a starszym karpia ktorego nie lubie bo jest tlusty i wali mulem ,


sposób na karpia - trzeba go sparzyć, to schodzi wch*j mułu z niego, dobrze wysmażyć obtoczonego w ulubionych przyprawach ( ja daję tylko sól, papryke i pieprz) mmmm już nie moge się doczekać Smile
mam za sobą wigilie w kilku regionach i tak w Częstochowie nie ma wigili bez zupy z suszonych owoców, w Głogowie bez pączków z grzybami, a po północy zajadają się już gołąbkami... zależnie od domu spotkałam się plackami grzybowymi, śledziami w wodzie i ziemniakami, wszelkiego rodzaju barszczami i zupami...
niestety "mojej" rodzinnej wigili już nigdy nie zasmakuję...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Pią 22:02, 15 Gru 2006    Temat postu:

z tego co wiem potrawy wigiline byly robione od zawsze z suszek , tego co sie ostalo od wiosny , niby takie bogate swieta a od zawsze byly robione z tego co zostalo.. mnie kiedys dziwilo dlaczego u nas sie je barszcz z uszkami a np na polnocy grzybowa bardzo gesta, co kraj to obyczaj i tak samo z regionami , pamietam jak na Czapalakach (pod ruska granica) na wsi u wujka mojej babci brata byly swieta kuuuuuurde idealnie wszystko tak pysze ze do tej pory mi slinianki pracuja , byl podplomyk (ciasto cos jak pizza ale niecalkiem , w piecu glinianych podpalone drewnem) przekrojony w pol i maslem wlasnej roboty wysmarowany ooooooooooooooo ekstaza to jest po prostu przewyjeb@ne szok, i takie pierogi z kapusta jakich nigdy w zyciu nie jadlem ,wiadomo ze kazdy sadzi iz jego mama/aka babcia robi najlepsze ale tamto to powaznie byla miazga,polaczenie umiejetnosci wujka zony i mojej babci CUDO , no i zrobily z ciasta pol francuskiego takie trojkaty na slodko z serem i jablkami , w nocy o 2 wstawalem i lazlem do piwnicy krasc te buleczki ,jjjjjjaaaaaaaaaaaaa , jak bym chcial miec znowu lekko ponad 10lat Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cortina




Dołączył: 02 Gru 2006
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Sob 0:36, 16 Gru 2006    Temat postu:

W tym roku pierwszy raz robimy z mamą uszka z kapustą i grzybami Very Happy U nas Wigilia zaczyna się zapaleniem świecy, czytaniem Pisma świętego, potem modlitwa, opłatek i kolacja Smile Pierwszy wjeżdża barszcz grzybowy (ma konstystencję wody, kolor brązowy, koniecznie z prawdziwków suszonych, potem prawdziwki pływają sobie w zupce Smile )) z uszkami, potem karp ( od kilku lat nie chcę, żeby był żywy karp i upieram się przy filetach ale rodzice nie chcą Sad Evil or Very Mad ), do tego kompot z suszonych owoców, kisiel, i moja ukochana kutia Very Happy (mak z pszenicą, miodem, orzechami i rodzynkami) i jeszcze zwykle jest kilka potraw zależy co babcia zrobi i przyniesie Smile
Zrobiłam troszkę off'a, przepraszam Smile
Pozdrawiam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Betty_Friedan




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 387
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wonderland

PostWysłany: Czw 9:35, 21 Gru 2006    Temat postu:

Ja świąt nie celebruję,ale gdyby ktos chciał to tu przepisy na wegetariańską/wegańską Wigilię :
[link widoczny dla zalogowanych]
po lewej stronie zakładka " specjalne okazje"
Very Happy Cool Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
headie




Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 324
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 12:34, 21 Gru 2006    Temat postu:

cyt: "mnie kiedys dziwilo dlaczego u nas sie je barszcz z uszkami a np na polnocy grzybowa bardzo gesta, co kraj to obyczaj i tak samo z regionami "

No nie do końca u mnie na Mazurach od zawsze jedliśmy barszcz , grzybowej wogóle nie było w jadłospisie natomiast u mojego chłopaka we Wrocławiu grzybowa a nie ma barszczu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Czw 13:01, 21 Gru 2006    Temat postu:

mysle ze to zalezy troche od tego skad sie kto wywodzi , ale tez kazda rodzina ma inne zwyczaje , ja nie cierpie kompoty ze sliwek suszonych bleeeee

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
izika
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WLKP

PostWysłany: Czw 18:09, 21 Gru 2006    Temat postu:

jak zawsze bedzie 12 potraw... smacznego

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lynka




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mazury

PostWysłany: Czw 20:03, 21 Gru 2006    Temat postu:

headie napisał:
No nie do końca u mnie na Mazurach od zawsze jedliśmy barszcz , grzybowej wogóle nie było w jadłospisie

No my Madzia z tego samego miasta, a co za tym idzie u mnie tak samo U mnie zawsze dwie zupy, barcz i z suszonych owoców. Poza tym pierogi, ryba po grecku Very Happy, hm.. nie pamiętam co jeszcze;p Ale spoko, przypomni mi się niedługo;p


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
izika
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WLKP

PostWysłany: Czw 20:06, 21 Gru 2006    Temat postu:

u mnie tradyscją jest na początek zupa ale RYBNA Very Happy lubie bardzo ją !
oczywiscie pierogi z kapustą i grzybkami, karpik smażony... mmmm niech juz bedzie niedziela Smile
inne potrawy.. zapomniałęm, ale są ! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Pią 9:42, 22 Gru 2006    Temat postu:

barsz na glowie karpia z uszkami
pierogi z kapusta
karp
groch jasiek ze sliwkami
groch maly z kapusta
kutia
ciasta
kompot
kurcze w sumie to wszystko ze standardu ale u nas zawsze jestem ja mama i babcia i starcza :\ , wczoraj bylem na studenckiej to byl sledz w smietanie z cebula i ryba po grecku jeszcze plus jakies salatki ale to nie zbyt wigilijne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
betinka




Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BYTOM

PostWysłany: Pią 10:18, 22 Gru 2006    Temat postu:

u mnie na stole zawsze jest
oplatek
barszcz czerwony z uszkami (uszka z grzybkami)
pierogi z kapusta i grzybami
kapusta z grochem
karp
filet jakis
pstrag
ciasta
kompot z owocow (niecierpie tego z suszu )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Femini Mystique Strona Główna -> Książka kucharska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin