Forum Femini Mystique Strona Główna

 Zielony ryż

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
IN_




Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wawa

PostWysłany: Pią 17:21, 01 Gru 2006    Temat postu: Zielony ryż

Ja akurat robiłam z kurczakiem... ale proponuje lepiej z białą ryba (jakąś delikatną), z kurczakiem jest troche nijakie. Składniki podam bez dokładnych ilości ... bo sama robie na wyczucie.

Składniki:
ryż
ryba/pierś z kurczaka
por
szpinak - liście świeże!
fasolka zielona
cebula
czosnek
pietrucha natka
korzeń imbiru
sezam/orzeszki ziemne łuskane niesolone (ew. słonecznik)
cytryna
olej (nie oliwa, ma zbyt niską temp. spalania)
olej sezamowy
sos sojowy ciemny
sos chili (zwykły albo imbirowy)
przypraw: sól, pieprz, curry, gałka muszkatałowa, cynamon


Rybe/mięso kilka godzin wcześniej (najlepiej wieczorkiem dnia poprzedniego) kroimy na wąskie paski/kawałki. Pieprzymy, solimy i zalewamy 2-4 łyżkami oleju sezamowego (mieszamy go np. z oliwą). Wstawiamy do lodówki.

Ryż gotujemy al dente... ma nieco jeszcze chrupać w zębach. Odlewamy (posiadam awersje do ryżu w torebkach, uważam, że gotowanie folii napewno nie poprawia walorów smakowych potrawy),odsączamy.
Kroimy i siekamy warzywa (duże liście szpinaku na pół, mniejsze zostają w całości.


W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy fasolke, blanszujemy. Kiedy jest lekko mięka, ale nadal chrupiąca wrzucamy rybe/mięso i mieszamy.


Po chwili dodajemy pora.


A nastepnie wsypujemy posiekaną cebulke, czosnek, imbir, sezam/orzeszki/słonecznik. Podsmażamy dopóki por nie zmieknie.


Wtedy wsypujemy ryż i mieszamy.


Doprawiamy: odrobina cynamonu, gałki, pieprzu, curry... każdy jak lubi.


Na koniec wrzucamy posiekaną natke i szpinak. Mieszamy chwilkę. Liście szpinaku muszą tylko lekko "zblanszowane" od ciepła. Mają nadal pozostać "chrupkie" i jędrne.


Podajemy gorące.


Mocniej doprawione może stanowić samodzielne danie. Delikatniejsze bez mięsa lub z kurczakiem dodatek (z ryba odradzam jako dodatek).
Może się spodobac dziecią, które na codzień nie lubią warzyw... tylko trzeba im dawać pałeczki!!! Ja z bratem od dziecka pomagaliśmy Tacie w przygotowaniu takich dan z woka... oczywiście potem z wielkim apetytem konsumowaliśmy je za pomocą pałeczek niezależnie od tego jakie "świństwa" by się tam nie znajdowały (ja jako dziecko byłam dziwna, nie jadłam ryby, wielu warzyw, większości mięs, większości zup... tylko w tych pseudochinskich daniach na zawartość nie zwracałam uwagi).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pani Mafia




Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclaw

PostWysłany: Pią 17:45, 01 Gru 2006    Temat postu:

bardzo ladne ,jutro zrobie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Femini Mystique Strona Główna -> Książka kucharska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin