Forum Femini Mystique Strona Główna

 Katja's TIRAMISU

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Katja




Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 16:46, 22 Mar 2007    Temat postu: Katja's TIRAMISU

Ponoć wychodzi mi po mistrzowsku wiec podziele sie przepisem:
składniki:
2 opakowania serka Mascarpone
1 smietanka kremówka 30% (ja zawsze Łaciatą)
3 żółtka
ze 3-4 łyżki cukru
kakao gorzkie
mocny napar kawy słodkiej z alkoholem...(ostudzony)
biszkopty podłużne (2 opakowania)

Ucieram żółtka z cukrem, jak kogel mogel. Smietankę ubijam na sztywno- dodaje odrobinę cukru... "Kogel mogel" mieszam z Mascarpone, póżniej dodaje do tego ubitą śmietankę. I masa gotowa Very Happy
Biszkopty maczam w kawce.
Ukladamy warstwami
BISZKOPTY-MASA-BISZKOPTY-MASA-posypujemy kakao i gotowe.
Jeszcze tylko 12 godz w lodówce (najlepiej) a minimum z 8... i
SMACZNEGO!!!!!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fatty




Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 652
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: Śro 15:09, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Możesz czuć się winna moich wyrzutów sumienia i biadolenia pt.: ja się nie mieszczę w spodnie... zamierzam zrobić tiramisu według Twojego przepisu na święta- już się doczekać nie mogę Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ominka
Administrator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock

PostWysłany: Śro 16:16, 04 Kwi 2007    Temat postu: Re: Katja's TIRAMISU

Katja napisał:

2 opakowania serka Mascarpone


Ze z polskiego na nasze, znaczy tlumaczenie prosze i gdzie tego szukac. W hiprmarkecie bedzie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fatty




Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 652
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: Śro 16:53, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Powinien być, srzedają w pojemnikach. Słyszałam też o "polskiej wersji" mascarpone- można przepuścić twaróg 3 razy przez maszynkę, a potem dodać trochę smietany, aby uzyskać kremową konsystencję. Jednakze wolę nieeksperymentować i chyba pogalopuję po delikwenta mascarpone do sklepu... o supermarketowi bogowie i boginki- sprawcie, abym to znalazła na Waszych pułkach bo mam smaka...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ominka
Administrator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock

PostWysłany: Śro 20:10, 04 Kwi 2007    Temat postu:

znaczy sie to taki ser jest? Taki, jak na sernik znaczy sie, w pudelkeczkach, pisze "ser na sernik", taki?
Acha, i ile w gramach to sa te 2 opakowania


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fatty




Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 652
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: Śro 20:48, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Ser, produkowany nie z mleka a ze smietany Wink Właśnie szperam o internecie szukajac czym możnaby ów ser zastąpić(bo tani nie jest)- tutaj ludzie używali serka homogenizowanego, kremu do ciast albo jakiegoś serka z campiny:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ominka
Administrator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock

PostWysłany: Śro 21:01, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Ale ile to sa te 2 opakowania w gramach?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katja




Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 19:09, 20 Maj 2007    Temat postu:

nooo ser bardzo tlusty...ze smietany byc moze ze tak a na bank wydojony z kozy... w wiekszych supermarketach jest na 100% a u mnie jest tez w dzielnicowym Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ominka
Administrator



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock

PostWysłany: Nie 20:20, 20 Maj 2007    Temat postu:

Mialam zrobic i nie zrob8ilam, chociaz ci zawracalam 4 litery na gg- czasu mi zabraklo na babranie sie w serze, niestety Sad Ale jak zrobie to dam znac

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katja




Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 22:12, 24 Maj 2007    Temat postu:

no warto sie zmobilizowac... zwlaszcza ze to ekspresowo idzie z 10 min miksowanie łacznie, z 10 min nasaczanie biszkoptów i ukladanie masy- 0,5 min posypanie kakao- i na 10 GODZIN do lodówy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Femini Mystique Strona Główna -> Książka kucharska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin